Kik azok az Ojibwa indiánok?

Az Ojibwa (vagy Ojibwe, Ojibway) indiánok alkották az egyik legnagyobb indián törzset Észak-Mexikóban. Ma két csoportban élnek: Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban. Kanadában az Első Nemzedék harmadik legnépesebb törzse a Cree és az Inuit után. Az USA-ban pedig a negyedik legnagyobbként szerepelnek. Az Ojibwák többsége történelmileg főként a Nagy Tavak körül táborozott, amit a franciák Sault Ste Marie-nak nevez, ezért e csoportot a Saulteurs nevet kapta. Egy másik csoportot pedig, akik a Mississagi folyó körül telepedett le Mississaugas-nak neveztek el.

indian

Az Ojibwa indiánok száma az USA-ban közel meghaladja az 56.500 főt, Kanadában pedig körülbelül 80.000-re tehető a számuk. Ők voltak az elsők az indián törzsek közül, akik egyezségre jutottak a fehérekkel: 1745-ben még fegyvereket is fogadtak el a britektől, hogy legyőzzék a másik nagy indián törzset a dakotákat.

Honnan ered a nevük?

Ezek az indiáénok egymás között Ojibwe-nek hívják magukat, de a világon az angolosított használatot ismerik inkább (Ojibwa, Ojibway). Ugyanakkor hívják őket Chippewa-ként is, ami szintén egy angolosított névvváltozat. Az USA-ban inkább a Chippewa-t használják, Kanadában az Ojibwa ismertebb, de minkét terminus létezik mindkét országban.

Az Ojibwe pontos jelentése nem ismert, de itt van néhány lehetséges megoldás

  • ojiibwabwe: "aki főz” – ez a kifejezés referál a tűz- és vízálló mokaszinukra. Néhány más értelmezés szerint pedig azokra a szertartásokra utal, amit ezek az indiánok végeztek az ellenségeik távol tartása érdekében
  • ozhibii’iwe: "akik lejegyzik a szertartásokat” – ez a szó utal a képírásra, a piktogramokra, amiket a szent rítusoknál használtak
  • ojiibwe: "aki mereven beszél” – ezt a nevet a Cree törzstől kaphatták, mivel nyelvük hangzásban jelentősen eltér.

Fontos tudni azt is, hogy ezek az indiánok pontosan ismerték a közelükben levő gyógyfüvek hatásait, így bármilyen betegséget meg tudtak vele gyógyítani: különböző főzeteket, teákat készítettek az egyes bajok ellen. A Canadian Essence tea is olyan füveket tartalmaz, melyeket ezek az indiánok is előszeretettel használnak immunerősítésre, tisztításra és gyógyításra.

Méregtelenítő ivókúra

Mecsek Bodorrózsa levéltea 50g - Cistus Incanus

Mecsek Bodorrózsa levél tea 50g - Cistus Incanus

A magas antioxidáns-tartalmú bodorrózsa levél teája baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik.  

Ár: 780 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!